Posts

Semester 5 | Mencabar Mental dan Fizikal

Image
Assalamualaikum and hai gais!
Hari ini seperti yang dijanjikan, aku akan cerita pasal semester 5 pulak. Perlu diingtakan lagi sekali, pengalaman kita mungkin berbeza kerana batch aku antara batch yang teristimewa di UMT. kenapa istimewa? Bab kenapa istimewa tu rasanya perlu diceritakan di perenggan lain. Ayuh kita...
Kenapa istimewa? kerana batch kami adalah batch pertama yang merasai sistem LULUS/GAGAL. Maknanya, kau belajar satu subjek tu bagai nak rak selama satu semester, at the end kat slip keputusan peperiksaan hanya LULUS/GAGAL yang dinyatakan. Tapi tu hanyalah untuk subjek Teras Universiti dan Elektif Universiti sahaja. Namun, bermula semester 3 sistem kembali kepada yang asal dimana semua subjek dikira gred dan mata nilaian. Selain itu, batch kami boleh dikatakan istimewa juga kerana batch kami adalah batch yang terakhir menggunakan 'UK' untuk nombor matrik pelajar. Batch selepas itu start dengan 'S'. Oleh itu korang kalo terbaca entri lama aku dan ada aku po…

Semester 4 | Tak Busy Sangat, Tak Lapang Sangat

Image
Assalamualaikum and hi peeps!
It's good to be back, writing in this old blog.
Seems this blog bukan lagi berupa catatan merapu semata, maka aku nak upgrade sikit blog ni kepada ''riwayat hidup budak perikanan umt'. So disini aku akan cerita semua benda yang terjadi semasa aku masih bergelar pelajar perikanan di umt. So that, mana-mana student yang mungkin akan dapat offer ke umt terutamanya dalam bidang perikanan, mereka akan terlebih dahulu mendapat gambaran bagaimana alkisahnya hidup mereka nanti. 
Disclaimer: Setiap manusia mempunyai pengalaman hidup yang berbeza
Lain batch, lain matlamatnya. 
Okay, straight to the point. 
Oleh kerana pada semester 4, subjek yang wajib hanya berjumlah enam jam kredit maka berpusu-pusu laa semua anak-anak ikan mendaftar subjek elektif seberapa banyak dan ada yang berjaya menghabiskan elektif pada semester 4. 


Haaa yang dia tulis taraf YW tu lah subjek wajib, tak ambik tak lepas takleh grad!.  Overall, subjek semester 4 adalah yang p…

Hi!

Will update several entries, to summarize what had happened during my semester 4, semester 5 and my FINAL SEMESTER YEAYYY! (and about FYP too).

Fish For All
All About Fish
Anak-anak Ikan Comel
School of fisheries and Aquaculture Sciences

Semester 3 | UBAH MINDSET ANDA!

Image
Assalamualaikum peeps!
It's good to be back, writing in this old blog...
Walaupun harini dah masuk hari kedua untuk minggu kedua untuk semester 4, aku nak jugak cerita serba sikit tentang suka duka semester 3. 
Antara subjek untuk semester 3:
- Biostatistik Perikanan - Teknik Eksploitasi Sumber Akuatik - Kenegaraan Malaysia - Academic Writing Skills - Iktiologi - Botani Akuatik - Ekofisiologi Organisma Akuatik
*susunan subjek mengikut turutan gred paling bagus ke paling teruk*

pada pendapat peribadi aku, semester 3 adalah semester paling haru biru, paling letih, paling hectic, paling busy and paling segala paling... tiap-tiap hari berdoa supaya sem 3 cepat habis sbb tak tahan busy sgt  dgn assignment tak pernah putus,.. lab report setiap minggu... fuhhh...
Satu je aku nak ingatkan korang, korang kena betulkan mindset korang.. contohnya bila senior cakap sesuatu subjek tu susah susah giler nak mampos nak mati  mula lah korang nak menggelabah macam ikan tak cukup oksigen... relax..…

Khidmat Sosial Perkampungan Orang Asli | SUNGAI SIPUT

Image
Assalamualaikum and good morning peeps!
It's good to be back again, writing in this old blog. 
Entry kali ini juga adalah merupakan entry "throwback" kepada topik seperti tertera kat tajuk kat atas tu.  Khidmat Sosial Perkampungan Orang Asli ini merupakan program anjuran Kelab Penyayang UMT, iaitu satu-satunya kelab kesukarelawan di UMT. Program ini telah dijalankan dengan jayanya pada bulan NOVEMBER yang lepas selama tiga hari dua malam (19hb-21hb)  bertempat di Perkampungn Orang Asli Kampung Pisang, Sungai Siput, Perak Darul Ridzuan. 
Program ini juga telah disertai oleh seramai 80 orang pelajar UMT termasuk Majlis Tertinggi, Majlis Exco dan Sekretariat Kelab Penyayang UMT. Untuk sampai ke Kampung Pisang, ia tak semudah yang disangka sebab Kampung Pisang terletak jauh kedalam, harus mengharungi jalan yang sangat berliku, melalui ladang getah, naik turun bukit, jalan yang rosak,  jumpa ladang kepala sawit, turun naik bukit lagi, jumpa kampung, turun naik bukit lagi jum…