Posts

Showing posts from 2013

KHAS UNTUK KAU YANG BARU NAK SPM ATAU BELUM SPM

kalo nak corak masa depan make sure guna whiteboard marker, okayy.  Tak pun guna je pensel. Kalo salah nanti boleh erase.  Jgn memandai nak guna permanent marker.  Nanti menyesal tak sudah.
yeah! paham kan Bahasa Melayu ? so pahamkan ayat kat atas tu ? ermmm.. itulah sebenarnya yang aku nak cerita saat ni. Bagi budak-budak diploma asasi matrik sekarang dah nak start semester kedua dah. Alhamdulillah semua rakan-rakan sekelas aku takde yang tercicir. semua sambung belajar. setiap pelosok peringkat ada. Form six ade diploma ade politek ade matrik pon ade. *takleh nak 'koma' sbb rosak*. Alhamdulillah jugak sebab semua dapat result semester 1 yang memberangsangkan. *aku taktau lg result sem 1*. 
Aku menyesal. Aku sedang merasa kebengongan sekarang akibat dari sikap aku yang guna pen takde jenama yang dakwat pecah-pecah tu untuk corak masa depan aku. Menyesal jugak sebab beli liquid paper yang harga paling murah. haaaa! kan dah rosak masa depan aku. actually tak rosak pon tp yelah bila …

Matrikulasi : Susah sangat ke?

Image
   To my dearest, Life in matric is not easy. Just like the other said,  "huh! Aku taknak ah masuk matrik. Matrik susah gilerr." "Susah la weh nak score kat matrik." "alahh. matrik just for budak yang tak dapat offer U jer." "kalo masuk matrik, probability untuk dapat kos lelong tinggi la wey". Weii! The sentences should be like this : "nanti aku nak masuk matrik. Sebab, matrik senang giler. silibus same jer ngan SPM. stuktur soalan pun lebih kurang je. up sikit jer dari SPM." "Kalo kau masuk matrik then kau tak memain, senang jer weh nak score. Tapi kalo kau masuk matrik tapi perangai tak ubah macam masa kau nak SPM, memang menjunam la kau" "memang la matrik untuk budak yang tak dapat offer mana-mana IPTA. Tapi yang dapat IPTA pun berlambak kat sini, termasuklah diri ini." "kau malas, result sekangkang beruk of course la dapat kos lelong weh. Takkanlah result 2.0 tapi mintak kos medic, engineering, wahhh deman…

New Life in Kolej MARA Kulim

Assalamualaikum.. Lama aih tak menulis kat alam maya ni. Berhabuk dah blog ni. Malam ni baru ada peluang nak update blog yang maha ringkas ni. Bukan apa, lepas habis SPM dulu, aku duduk rumah jer. Mak ayah tak bagi kerja. *aku pun malas nak kerja sebenarnya* . Tambah-tambah pulak kat rumah aku dah takde internet. Streamyx dah kena potong oleh ayah tersayang dengan jayanya. 
Hari ni 21 Ramadhan dan bermakna dah 2 bulan lebih aku menjalani kehidupan yang berliku lagi berlencong-lencong di bumi Kedah Darul Aman ni. Aku budak sem 1 Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (MKPM) Kolej Mara Kulim. 
Meh sini nak citer sikit pasal Kolej MARA Kulim ni... KMKm ni terletak di Jalan Junjong, Kulim. Berhadapan dengan Masjid Air Merah dan berhampiran juga dengan IPD Kulim. Berdekatan dengan Tesco Kulim, Kulim Landmark, Giant, The Store, Panggung wayang, senang citer dekat dengan semua fasiliti yang diperlukanlah..
Ada 4 jenis program yang dijalankan di KMKm ni termasuklah program MKPM. Ada prog…

THE SWEET MEMORIES NEVER DIE :)

Image
SALAM SEMUA.
HAI. Dah lama tak update blog. Oh ya ! Lupa nak bagitau,saya bukan lagi budak sekolah. SPM dah berlalu. 
Banyak kisah suka duka masa sekolah yang saya alami. Tak terkata banyaknya. Benarlah kata orang, zaman sekolah adalah zaman yang paling kita tak boleh lupa seumur hidup. Kebetulan saya duk asrama selama lima tahun. Dan tentulah jugak banyak memori pahit dan manis suka dan duka yang saya alami. 
Histeria..Gaduh sesama sendiri..Kena denda dengan warden..Tak puas hati dengan warden. Kena rotan sebab tak pergi surau. Kadang-kadang pergi sekolah mandi kerbau je sebab bangun lewat dan kadang-kadand takde air nak mandi. Bergurau senda, bergelak tawa di tengah malam.... Bangun study ramai-ramai tengah-tengah malam. Bukak puasa dalam bilik ramai-ramai, bersahur ramai-ramai, jalan-jalan kat pasar malam tepi sekolah ramai-ramai.
Oh! How I miss that moments...
Kat sekolah pulak lagilah happening. Kitorang tak pernah serius ketika belajar. Cikgu-cikgu semua sporting. Ikut je rentak …