Posts

Showing posts from 2014

University of Malaysia Terengganu : Bachelor Of Applied Science ( Fisheries )

Image
Assalamualaikum. Hai peeps!
Cehhhh! Tajuk tak boleh blahh. nak jugak tambah 'of' kat tengah tu. Fefeeling overseas uolss!. hahaha.
Well, for your information, UMT aka University of Malaysia Terengganu is a well-developed university in Malaysia even it's not a 'Research University', This university has produced 25 of Phd graduates' student in their twelfth convocation ceremony. It's proved that the lecturers here are well-trained and has high potential in their field. 

Just like my course. Many people underestimate the bachelor of applied science in fisheries course. For them, this course doesn't have future. Hey! how could you say like that! You broke my heart into pieces. I love this course even I'm not 100% adore this course. 


Try to imagine that one day, fish resources in the world especially in Malaysia diminished and diminishing. So, what would you do and who will you blame? We need the experts in the field of fisheries to avoid this problem. …

Impak MUKABUKU kepada pelajaran

Image
Assalamualaikum, Hai peeps!
Macam bagus je tajuk entry tu kan? Macam bagus, Macam baguss, Maccam baggusss je!
Okay dah. Jangan nak menjerit tengah-tengah malam ni. Kang jadi cerita lain pulak.. Sebelum tu nak bgtau yang entry kali ni mungkin lil bit longggg..

Diam tak diam dah nak akhir sem dah. Kelas dah banyak yang habis silibus. Kelas Mikrobiologi je yang still tak habis silibus. Next week lecture part Dr. Shumpei pulak. He's japanese okay.

 So memandangkan silibus dah habis maka bermulalah musim test, kuiz dan semua yang berkaitan dengannya. Serius test buat aku malas. Malas sebab tak study. Tak study sebab rajin sangat mentelaah mukabuku. Mukabuku tu jahat. Jahat sebab mendorong aku untuk lupakan test. Test tu penting. Penting untuk carry marks aku. Aku nak carry marks tinggi. Tinggi supaya result gempak. Gempak sebab result tinggi. Tinggi setinggi Sree. Sree tu classmate aku. Aku tengah malas ni. Ni ape kes asyik taip ayat berangkai macam nak jawab soalan esei biologi spm j…

20112014 | Banjir di UMT

Image
Hi peeps!
Sejuknya pagi ni. nak menekan keyboard pun terketar-ketar.  Biasa la bila musim tengkujuh melanda Pantai Timur gini la jadinya. 
First time, aku merasa pengalaman banjir dalam Universiti. Biasa banjir kat umah jer. hahaha. Hujan tak henti-henti sejak berhari-hari menyebabkan air melimpah then memenuhi kawasan rendah dalam UMT. Rasanya ini yang terburuk kot sebab terbaca status FB seorang senior, katanya selama 6 tahun dia study kat UMT, tahun ni baru UMT cuti darurat sempena banjr. Hah! Universiti engko hadee cuti darurat banjir ? takde kannn.. 
BANJIR aka BOH *kelate*
Ini lagi satu keistimewaan UMT untuk budak-budak bandar yang tak pernah jumpa atau alami banjir. Aku budak Besut dah boring ngan banjir. Tengok air banjir pon rasa nak termuntahh *okay ini angkuh*.
Takyah cakap banyak. aku pun tak sanggup nak menekan keyboard di pagi yang suram lagi kelam hitam pekat sejuk ni, moh ler kita nengok gambornye je..










Family Day Ficos UMT

Image
Hi peeps!
Alhamdulillah. Assignment Dr. K dah di-submit dengan penuh jayanya. Slide presentation subjek pemprosesan pon dah siap jgk. Tunggu masa Dr. Ulfah bagitau bila kuliah ganti je. 


Nak cite sikit. Sabtu lepas Ficos Umt ( Fisheries Club Of Organized studies ) .  Ficos ni kelab untuk bebudak perikanan tahun 1 sampai tiga. Sabtu lepas ada Family day anjuran Ficos. Sementelah  kami takde orientasi kos so majlis tertinggi Ficos pun buat la Family Day bertujuan menggantikan orientasi kos dan untuk kami saling mengenal ahli-ahli Ficos dengan lebih mendalam. hahaha. Orientasi kos tu tak dapat untuk dilaksanakan sebab menurut senior, ada beberapa masalah yang tak dapat untuk dielakkan. Sokay la. 
Tapi agak menyedihkan la sebab tak ramai yang hadir sebab masing-masing ada aktiviti luar. Ada yang test Wataniah, kursus Sispa, Suksis, ada yang pegi kem ada.. takpelaa. tak boleh nak elak nak buat cemana kan..
Pagi tu first aktiviti kami buat adalah ermmm senaman rasanya. oh! senamrobik! haha…

Field Trip : Setiu Wetland !

Image
Hello peeps!

Tau kan aku budak fisheries aka budak ikan? okay meh nak cerita sikit. Fisheries is not only fish okay. Kami belajar perikanan tapi lepas grad kerjaya kami bukanlah semata-mata naik bot turun ke laut cari ikan and other marine fish. Kalau setakat nak jadi nelayan buat apa kami study tinggi-tinggi sampai ijazah kan? Btw, big thanks to pakciks nelayan sebab tanpa mereka takde la kita dapat merasa isi ikan. Okay. Nampaknya aku dah lari topik. 
Ayuh kita ke topik utama!
Nak cerita sikit berkenaan trip kami *Budak 1st Year Fsheries* pergi ke Setiu Wetland aka Pusat Penyelidikan UMT, Tanah Bencah Setiu. Tempat ni hampir-hampir dah dengan sempadan Republik Of Besut. 
"Satu satunya tanah lembab atau paya becah di Malaysia yang mempunyai sembilan ekosistem yang saling berhubungan iaitu, laut, pantai, lumpur, lagun, muara, sungai, pulai, hutan di sepanjang pantai dan paya bakau.'' 
sumber : sape lagi kalo bukan abang Google tersayang
Tujuan kami ke sini adalah untuk mem…