Posts

Showing posts from October, 2014

Field Trip : Setiu Wetland !

Image
Hello peeps!

Tau kan aku budak fisheries aka budak ikan? okay meh nak cerita sikit. Fisheries is not only fish okay. Kami belajar perikanan tapi lepas grad kerjaya kami bukanlah semata-mata naik bot turun ke laut cari ikan and other marine fish. Kalau setakat nak jadi nelayan buat apa kami study tinggi-tinggi sampai ijazah kan? Btw, big thanks to pakciks nelayan sebab tanpa mereka takde la kita dapat merasa isi ikan. Okay. Nampaknya aku dah lari topik. 
Ayuh kita ke topik utama!
Nak cerita sikit berkenaan trip kami *Budak 1st Year Fsheries* pergi ke Setiu Wetland aka Pusat Penyelidikan UMT, Tanah Bencah Setiu. Tempat ni hampir-hampir dah dengan sempadan Republik Of Besut. 
"Satu satunya tanah lembab atau paya becah di Malaysia yang mempunyai sembilan ekosistem yang saling berhubungan iaitu, laut, pantai, lumpur, lagun, muara, sungai, pulai, hutan di sepanjang pantai dan paya bakau.'' 
sumber : sape lagi kalo bukan abang Google tersayang
Tujuan kami ke sini adalah untuk mem…

Bestnya study kat UMT

Image
Hi peeps!
"Best tak study kat UMT ?"
My answer would be "Best giler weh!. Banyak benda yang kau takkan dapat kat Uni lain selain UMT."
Hermm.. Kali ni nak promote UMT sikit supaya terkenal di mata dunia !
okay. 
Benda first yang paling menarik tentang UMT adalah pantai. UMT adalah kampus pesisir pantai. Pantai paling dekat for sure lah Pantai UMT. Pantai Tok Jembal pon dekat jugak. Mostly student UMT ramai yang lepak kat Pantai Tok Jembal. Agak cantik la sebab ada Bidong view. hahaha. 
Ini Pantai Tok Jembal. Pulau Bidong tak kelihatan sebab jerebu kot. hahaha


Benda second yang paling best kat UMT adalah setiap hari kau nak g kuliah kau wajib lalu Jalan Biawak dimana kalo kau dari arah asrama nak ke kelas di belah kiri kau ada paya bakau. Belah kanan pulak ada parit besar dan for sure PANTAIII! Bayangkan setiap pagi hari-hari kau ditemani dengan bunyian ombak yang mampu menggetarkan jiwa... Dan secara tak langsung kau tak perlu susah-susah pergi jogging untuk buang…

My Mid Semester Break Is Ruined By an Assignment

Image
Hello peeps !
Tajuk entry yang tak boleh blahh.. Thanks to my Whatsapp groupmate for the idea of the title. oh yeah.. 
Dah dua bulan lebih aku bergelar student SMSG Fisheries. Agak mencabar sebab aku langsung tak sangka dapat kos ni. Ambik masa untuk aku adapt dengan bidang ni. Mana taknya nak siang ikan pun tak pandai, nama ikan pun tak kenal at last kena belajar perikanan. Tapi alhamdulillah la buat masa sekarang aku rasa aku dah mula jatuh cinta dengan kos SMSG Fisheries ni. 
okay. Ayuh kita ke topik utama, 
Cuti seminggu aku macam bukan cuti jer sebabnya ada satu assignment yang perlu dihantar right after cuti ni tamat. Assignment untuk subjek Pemprosesan Produk Akuatik. Disebabkan pensyarah dah tetapkan satu produk kuota nya untuk enam orang student jer so nak tak nak aku kena terima dengan redha produk yang aku dapat hasil daripada undian untuk mengelakkan ketidakpuasan hati. Aku dapat SERUNDING IKAN. ermm.. Google punya google takde pun kilang serunding kat Besut. Tanya punya …