Posts

Showing posts from 2015

Khidmat Sosial Perkampungan Orang Asli | SUNGAI SIPUT

Image
Assalamualaikum and good morning peeps!
It's good to be back again, writing in this old blog. 
Entry kali ini juga adalah merupakan entry "throwback" kepada topik seperti tertera kat tajuk kat atas tu.  Khidmat Sosial Perkampungan Orang Asli ini merupakan program anjuran Kelab Penyayang UMT, iaitu satu-satunya kelab kesukarelawan di UMT. Program ini telah dijalankan dengan jayanya pada bulan NOVEMBER yang lepas selama tiga hari dua malam (19hb-21hb)  bertempat di Perkampungn Orang Asli Kampung Pisang, Sungai Siput, Perak Darul Ridzuan. 
Program ini juga telah disertai oleh seramai 80 orang pelajar UMT termasuk Majlis Tertinggi, Majlis Exco dan Sekretariat Kelab Penyayang UMT. Untuk sampai ke Kampung Pisang, ia tak semudah yang disangka sebab Kampung Pisang terletak jauh kedalam, harus mengharungi jalan yang sangat berliku, melalui ladang getah, naik turun bukit, jalan yang rosak,  jumpa ladang kepala sawit, turun naik bukit lagi, jumpa kampung, turun naik bukit lagi jum…

Khidmat Sosial Perkampungan Orang Asli | CAMERON HIGHLANDS

Image
Assalamualaikum and good morning peeps!
It's good to be back again, writing in this old blog. 
Entry kali ini adalah merupakan entry "throwback" kepada topik seperti tertera kat tajuk kat atas tu.  Khidmat Sosial Perkampungan Orang Asli ini merupakan program anjuran Kelab Penyayang UMT, iaitu satu-satunya kelab kesukarelawan di UMT. Program ini telah dijalankan dengan jayanya pada bulan APRIL yang lepas (kalau tak silap) selama tiga hari dua malam bertempat di Perkampungn Orang Asli Kampung Leryar, Cameron Highlands, Pahang Darul Makmur. 
Program ini telah disertai oleh seramai 80 orang pelajar UMT. Nak cerita panjang tapi lupa dah jalan-jalan cerita dia. Cuma nak bagitahu yang pengalaman pegi Kampung Leryar ni memang takkan dapat kat mana-mana. Pengalaman kena kejar ngan budak-budak kat sana yang sangat-sangat superduper triple double double hyperaktif! First day sampai kat sana memang perasaan nak balik berkobar-kobar. Hari kedua pun macam tu jugak. Hari last kat sana…

SEMESTER 3 : FIELDWORK DI PULAU BIDONG

Image
Assalamualaikum.. Hola peeps!
Lama dah aku tak mengemas blog ni. malam ni diberi sedikit masa untuk mengemaskini blog ni.  sebenarnya aku baru balik dari Pulau Bidong semalam. Lima hari kat sana. bukan pegi melancong okayy. Pulau Bidong bukan untuk melancong tapi merupakan pulau penyelidikan milik Universiti Malaysia Terengganu (UMT). jadi, kalo adik-adik diterima masuk ke UMT dan dapat jurusan berkait dengan bidang marin macam Perikanan, Sains Marin, Biologi Marin, Akuakultur, Sains Samudera, Nautika adn so on, maka peluang adik-adik untuk meluangkan sedikit masa di Pulau Bidong adalah tinggi. 
Macam aku jugak. aku student degree perikanan. sekarang baru masuk semester tiga. setakat ni dah dua kali pegi "have so much fun" kat Bidong tu. Kali pertama pegi masa semester dua untuk sampling subjek Fisheries Oceanography and Tourism Fisheries. kali dua pegi yg sem tiga ni. trip kali ni paling lama duduk kat bidong tu. kitorang pegi sampling untuk dua subjek jugak iaitu Teknik E…